Schadevrije jaren, hoe zit het precies?

aug 21, 2023 | Geen categorie

Schadevrije jaren van je bedrijfsauto. Hoe zit het precies?

Schadevrije jaren. De meeste mensen weten wel hoe het ongeveer zit, maar we merken dat er toch af en toe onduidelijkheden zijn over hoe het nu precíes zit. Hoe bouw je schadevrije jaren voor je bedrijfsauto op, op hoeveel auto’s mag je ze gebruiken, hoe zit het als je een auto hebt geleased en al dat soort zaken meer. We zetten het voor je op een rijtje.

Schadevrije jaren bouw je op door geen schade te hebben met je auto. Dat klinkt logisch. Maar toch gaat “ik heb al 30 jaar m’n rijbewijs en nog nooit schade gehad, dus ik heb 30 schadevrije jaren” niet altijd op. Want je moet wel een auto op je naam hebben om schadevrije jaren op te bouwen. En die jaren blijven niet voor altijd geldig. Dus heb je een paar jaar geen auto op naam gehad dan moet je vervolgens weer opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.

Zakelijke schadevrije jaren

Ook op een zakelijke auto bouw je schadevrije jaren op door geen schades te claimen. Voor elke bedrijfsauto bouw je apart schadevrije jaren op.

Roy-data

Schadevrije jaren worden geregistreerd in één centrale database; roy-data. Alle verzekeraars hebben inzicht in deze database. Zolang je een auto op naam en verzekerd hebt bouw je schadevrije jaren op. Zodra je de verzekering beëindigd zet de verzekeraar de opgebouwde jaren in roy-data. Sluit je vervolgens bij een andere verzekeraar een nieuwe verzekering af dan haalt die verzekeraar je schadevrije jaren uit de database en ga je verder met het opbouwen van schadevrije jaren.

Ik heb meerdere auto’s

Je hebt een privéauto en een bedrijfsauto, kun je dan de schadevrije jaren op beide auto’s gebruiken? Nee.

Hier gaat het vaak mis. Schadevrije jaren bouw je op per persoon (of bedrijf) én per auto. Dus als je een privéauto hebt met 10 schadevrije jaren en je koopt er een zakelijke auto bij, dan begin je met die bedrijfsauto opnieuw met het opbouwen van schadevrije jaren. In sommige gevallen kan het wel voordeliger zijn om de schadevrije jaren over te zetten op de zakelijke auto en de verzekering van de privéauto met 0 schadevrije jaren voort te zetten. We denken hierin graag met je mee.

Ook bij meerdere zakelijke auto’s begin je met elke nieuwe auto op 0 schadevrije jaren. Gaat er een auto weg? Dan zetten we die jaren natuurlijk over naar een andere bedrijfsauto.

Ik doe mijn privéauto weg en koop een zakelijke auto

In dat geval kunnen je schadevrije jaren worden overgezet van privé naar zakelijk. Dit kan heel makkelijk doormiddel van het invullen van een afstandsverklaring. Een blanco afstandsverklaring kun je hier alvast downloaden. Heb je een eenmanszaak? Dan is het invullen van een afstandsverklaring niet nodig.

Ik heb altijd een auto geleased, heb ik dan schadevrije jaren?

Heb je een auto geleased en geen schades geclaimd? Sinds kort worden ook die jaren vrijgegeven in roy-data. Door middel van een leaseverklaring kunnen we zorgen dat de schadevrije jaren worden gebruikt op de polis.

De leaseverklaring dient aan een aantal voorwaarden te voldoen:
– Maximaal 1 jaar oud
– Het is de originele verklaring
– De verklaring staat op naam van de aanvrager
– De aanvrager was de regelmatige bestuurder
– Het betreft een helder overzicht van de (eventuele) schades
– De schadevrije jaren zijn beschikbaar in roy-data

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Je schadevrije jaren worden altijd op de polis vermeld. Zeg je je verzekering op, dan krijg je hiervan een bevestiging van je verzekeraar, ook daar staan je schadevrije jaren op vermeld. En je kunt je schadevrije jaren natuurlijk ook altijd even opvragen bij je verzekeraar.

Heb je nog vragen?

Als het goed is weet je nu hoe het opbouwen van schadevrije jaren werkt. Mocht er toch nog iets onduidelijk zijn of kunnen we je ergens mee helpen? We staan erom bekend dat we goed bereikbaar zijn, dus bel ons gerust. Een mailtje sturen mag natuurlijk ook.